zaterdag 5 december 2015

Speculaasbrokken

Dikke speculaas of speculaasbrokken horen echt bij Sinterklaas voor mij, net als pepernoten, marsepein en chocoladeletters. Dus was het gisteren hoogste tijd om speculaasbrokken te maken. Mijn recept onderscheidt zich een beetje van de meeste anderen door onder andere de sinaasappelrasp. Hiervoor moet je 1 sinaasappel schoon schrobben met een borsteltje. Met de fijne kant van de rasp kun je ongeveer 1 theelepel vol bij elkaar raspen. Daarnaast heb ik kookroom light gebruikt als nat ingrediënt om het deeg mooi soepel te krijgen. Doe in een mengkom de bruine suiker, het bakmeel, de gemalen amandelen, koekkruiden en de boter. Ook de kookroom en sinaasappelrasp erbij. Roer door elkaar totdat het niet meer lukt. Kneed dan tot een mooi soepel deeg. Leg de deegbal te rusten in plastic folie in de koelkast voor een uur. Verwarm de oven voor op 170 graden. Na het uur rusten, ga je het deeg uitrollen met de deegroller. Gebruik wat bloem tegen het plakken. Rol het uit tot een dikte van ongeveer anderhalve cm. Zorg dat het langs de randen mooi glad is zonder veel scheuren, dat kun je met je handen in orde maken. Leg het uitgerolde deeg op bakpapier. Ik heb het in een bakvorm gedaan, maar het kan ook op de bakplaat. Van een ei heb je alleen de dooier nodig. Klop de eidooier los. Verdeel de halve blanke amandelen over de speculaas. Druk ze ee een beetje in. Bestrijk het met je losgeklopte eigeel. Na een half uur in de oven ruikt je huis heerlijk naar speculaas! Laat afkoelen en breek in stukken. Trouwens ook heerlijk als Sinterklaas niet in het land is hoor... ;-)

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen