zaterdag 23 januari 2016

Caramel notentaart

Zoals je vast al gelezen hebt, kun je hier het recept voor een geweldige caramel notentaart vinden. Maar je bent gewaarschuwd! Want het is echt een mjummie taart. Het is wel even wat werk omdat je een bodem maakt, een vulling en een topping van noten en caramel. Ik heb gekozen voor een mix van hazelnoten en walnoten. In het recept wat ik als inspiratie heb gebruikt, zaten alleen walnoten maar ik vind dat soms wat wrang smaken als het er teveel zijn. Deze combi heeft zeer smakelijk uitgepakt.


Sorry als ik zo lovend ben over mijn eigen baksel, maar ik was heel blij en tevreden. Eerst ga je dus de bodem maken. Dit taartje maak je het handigst in een boterkoekvorm. Doe in een mengkom de vanillesuiker, suiker en gesmolten boter. Met de mixer goed mengen. De eidooier erbij en weer verder mixen. Via de zeef voeg je het bakmeel toe. Als je deeg goed vermengd is, kun je het met de hand nog wat kneden. De boterkoekvorm een beetje invetten en dan kun je het deeg in de vorm drukken, ook de randjes moeten bedekt.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Voor de vulling moeten de hazelnoten en de walnoten in kleine stukjes. Niet te fijn vermalen. In Duitsland kun je handig al hazelnootstukjes in zakjes kopen, lekker snel. Geen idee of ze dat ook bij ons verkopen. Klop de eieren en de suiker samen los met de mixer. Doe de gesmolten boter erbij. Als het goed gemixt is, spatel je de noten erbij (dus 75 gram hazelnoten en 25 gram walnoten).Schenk de vulling op het deeg en doe de taart voor ongeveer 35 minuten de oven in. Het gaat heerlijk ruiken in je huis! Laat de taart afkoelen. Versier nu je taart met de noten. Ik heb buitenom een rand hele walnoten gelegd en de rest opgevuld met stukjes hazelnoot. Maar doe het vooral zoals je zelf leuk vindt. Nu moet je de caramel maken. Je hebt een steelpan nodig met dikke bodem. Spoel om met water en droog niet af. Weeg nu eerst je boter en crème fraiche af, het mag samen in een bakje. Warm dit kort op in de magnetron zodat de boter gesmolten is. Meng het door elkaar. Laat dit even staan. Doe de suiker in de steelpan en laat op matig vuur smelten. Ik roer af en toe wel met een houten pollepel, maar niet teveel. Het wordt eerst klonterig en dan gaat het verkleuren. Uiteindelijk moet alle suiker gesmolten zijn. Het wordt heel heet, dus wees voorzichtig! Als de suiker gesmolten is, mag je boter/ crème fraiche erbij. Het gaat een beetje pruttelen, roer rustig door. Het mag nu nog een paar minuten zacht koken. Door het roeren, kun je zien wanneer het mooi glad wordt. Laat het vervolgens heel kort afkoelen (niet te lang anders wordt het al harder) en giet het over je taart met een lepel. Als de caramel is afgekoeld en gestold, dan is jouw taart ook klaar! Genieten maar...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten