zondag 17 januari 2016

Pasta zelf maken...


Dit keer een recept waarmee je een basis hebt voor bijvoorbeeld tagliatelle of lasagnabladen. Omdat ik graag experimenteer, heb ik ervoor gekozen om twee soorten deeg te maken: naturel en pesto. Ik heb ook daadwerkelijk met deze hoeveelheid voor 4 personen lasagnabladen (voor ronde bakjes) gemaakt plus tagliatelle als voorgerecht. Je moet dus even kijken wat je doet met de hoeveelheden. Als je aanhoudt dat je 100 gram bloem gebruikt per ei en 1 eetlepel olie dan zit je goed.
Zeef de bloem op je aanrecht. Maak een kuiltje. In het kuiltje doe je de eieren. Maar pas op dat je niet meteen een uitbarstende vulkaan krijgt ;-). Met een vork strijk je de bloem wat over het ei. Het idee is dat je lekker gaat kneden. Als het ei en de bloem wat vermengd zijn, kun je het zout en de olijfolie toevoegen en vrolijk verder kneden. Het is zaak om zo lang te kneden dat het voelt alsof je een soepel deeg hebt. Kan best 10 minuten duren. Ik heb ervoor gekozen om het deeg in 2 delen te maken. 1 deegbal al in plastic folie in de koelkast gelegd om te rusten. De overgebleven bal daar heb ik de Italiaanse kruiden en pesto aan toegevoegd. Opnieuw kneden dus. Eventueel wat bloem erbij als het teveel gaat plakken. Ook deze bal mag in plastic folie de koelkast in. Het deeg moet in ieder geval een half uur rusten, maar langer mag ook. Na het rusten komt het uitrollen met de deegroller. Gebruik bloem om plakken tegen te gaan. Zorg dat je deeg zo dun mogelijk is, zonder dat het meteen uit elkaar valt. Voor de lasagnabladen hoef je nu alleen nog de vorm uit te steken die je nodig hebt. Ik heb van die schattige eenpersoonspannetjes (heet een cocotte) die in de oven kunnen. Dus ik wilde ronde bladen. Dat was simpel te regelen door de vorm uit te steken met een glas. Als je steeds bakpapier legt tussen de bladen, plakken ze niet aan elkaar vast. Wat super handig is, is dat je het op deze manier ook in een bakje kunt invriezen! Binnenkort komt het recept voor een lasagna op dit blog, maar er staan zelfs al recepten van. Voor de tagliatelle moet je voldoende bloem strooien over je uitgerolde deeg, twee keer dubbel klappen zodat je reepjes kunt snijden met een scherp mes. Je kunt de tagliatelle handig laten drogen over een kleerhanger. Het hoeft maar kort in kokend water. De tagliatelle hebben wij deze keer als voorgerecht gegeten met wat zongedroogde tomaat, tomaat, mozzarella, brie en pesto. De pesto tagliatelle vonden wij heel smakelijk! Dus probeer het ook eens...

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen