zondag 17 april 2016

Grote loempia's


Ik heb al eens eerder mini loempia's gemaakt, maar dit keer wilde ik eens grote maken. Ze smaakten lekker hoor, samen met wat bami en pindasaus. Wij bakken meestal zelf kroepoek erbij. Met dit recept kun je 8 grote loempia's maken. Als je met zijn vieren bent thuis, kun je er meteen 4 invriezen als je ze hebt voorgebakken. Handig toch?

Wat heb je nodig?
300 gram kipfilet
1 eetlepel kipkruiden
1 eetlepel gembersiroop
2 eetlepels ketjap manis
2 tenen knoflook
400 gram Chinese roerbakgroente
80 gram ham blokjes
2 eieren
Scheutje loempia saus
Beetje melk
Peper en zout
Laos
Flinke mespunt sambal oelek
16 loempiavellen (groot vierkant filodeeg)
2 eetlepels bloem en 4 eetlepels water

Knip de kipfilet in stukjes. Doe in een bakje en strooi de kipkruiden erover. De gembersiroop en ketjap erbij, even doorroeren en laat even marineren. Haal de loempiavellen uit de diepvries, je heb er 16 nodig, want je gebruikt een dubbel vel voor een loempia, anders is het laagje te dun en gaat je loempia kapot. De loempiavellen moet je neerleggen onder een vochtige schone theedoek. Anders droogt het uit en breekt het. Loempiavellen kun je kopen bij een toko of bijvoorbeeld bij de Makro. Ik weet niet zeker of er supermarkten zijn die ze verkopen.
In een wok doe je een beetje olijfolie of vloeibare boter. Bak de kipfiletstukjes hierin, samen met de marinade. Pers de knoflook erboven. De roerbakgroente toevoegen en af en toe omroeren. Doe er wat laos over en de sambal mag er ook bij. Laos is familie van de gember, dan weet je dat ook weer. De ham blokjes kort meebakken. Nu is deze vulling klaar.
Kluts de eieren in een kommetje, doe er een scheut melk en een scheut loempia saus door. Breng verder op smaak met peper en zout. Bak in een klein koekenpannetje op zacht vuur je omelet gaar. Doe een deksel op je pannetje zodat het gelijkmatig stollen kan. Als je omelet klaar is, laat je het afkoelen en snij er dan reepjes van. Dit is het moment waarop je je 'lijm' voor de loempia's moet maken. Meng hiervoor de bloem en het water goed door elkaar. Leg je kwastje vast klaar, want je mag de loempia nu in elkaar gaan knutselen. Leg 2 loempiavellen op elkaar en in een ruit voor je. Leg een opscheplepel vulling in het midden. Leg er wat omelet reepjes op. Haal de bovenste punt naar je toe, met je bloempapje bestrijk je de punt. Ook links en rechts invouwen en de randen bestrijken. Nu de onderste punt als laatste om de loempia af te vouwen. De randen afsluiten met je kwastje. Leg de loempia dan op een stuk bakpapier, want ze plakken anders snel vast aan een bord en dan beschadig je het deeg. Maak zo alle loempia's. De frituurpan moet 180 graden warm zijn. Je bakt de loempia 3 minuten voor. Dan haal je ze er even uit. Laat het vet opnieuw op temperatuur komen. Bak ze dan af in 2 minuten. Voor de loempia's die je wilt invriezen, doe je dit afbakken dus niet. Dat doe je dan pas als je ze gaat gebruiken uit de vriezer. Je zult ze dan wel wat langer moeten afbakken natuurlijk. Een beetje loempia saus erbij en smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten