vrijdag 29 april 2016

Hollandse preischotel


Dit is een lekkere degelijke ovenschotel. Ik hou ervan. Dit keer heb ik gelijk uitgevonden hoe ik de puree mooi zacht van textuur krijg zonder een enorme bult roomboter te gebruiken. Dus dat zal ik meteen ook uit de doeken doen.
Eerst maar eens wat je nodig hebt voor 4 personen:
450 gram prei a la crème (diepvries)
1 eetlepel mosterd
800 gram aardappels
4 eetlepels kookroom light
Peper en Italiaans zeezout
Vloeibare boter
500 gram rundergehakt
Braad en grillkruiden
5 champignons
Halve puntpaprika
1 rode ui
1 teen knoflook
1 eetlepel knoflook koriander woksaus
60 gram spekjes
3 eetlepels pijnboompitten
50 gram geraspte 30+ kaas

Eerst begin je met het schillen van de aardappels, wassen en koken. Als je aardappels gaar zijn, afgieten en fijn stampen. Doe er 4 eetlepels kookroom light door. Hierdoor word je puree prima, dus je hebt geen melk of roomboter nodig verder. Op smaak brengen met peper en Italiaans zeezout. Goed stampen zodat je puree glad is.
Snij de ui, puntpaprika en champignons in kleine stukjes. Doe hierover heen de eetlepel woksaus zodat de smaak in de gesneden groenten kan trekken. In een koekenpan doe je wat vloeibare boter om de rundergehakt rul in te bakken. Braad en grillkruiden erover strooien. Pers een teen knoflook erbij. De ui, paprika en champignons mogen erdoor. In een pannetje de prei opwarmen en een eetlepel mosterd erdoor roeren. Een ovenschaal invetten en de oven voorverwarmen op 180 graden. Eerst komt de laag prei, dan de gehakt en tot slot de aardappelpuree. Maar die bovenkant mag wel een beetje extra lekkers hebben, dus bak de spekjes uit in een pannetje zonder boter. Rooster de pijnboompitten kort. Strooi de pijnboompitten, spekjes en de geraspte kaas over je ovenschotel. Nu nog 30 minuten geduld, want zolang gaat het in de oven. Maar dan kun je aanvallen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten