zaterdag 7 mei 2016

Aspergesoep

Het was weer de hoogste tijd voor een lekker soepje! En als er dan verse asperges zijn, hoef je niet lang na te denken. Zeker als manlief dol is op asperges!


Dit heb je nodig voor 4 personen:
750 gram asperges
1,5 liter kippenbouillon
1 prei
2 bosuitjes
50 gram roomboter
50 bloem
100 ml kookroom light

Als topping:
2 eieren
50 gram gerookte zalm
50 gram hamblokjes
Verse peterselie

Om te beginnen moet je asperges schoonmaken. Je wast ze eerst. Dan ga je met een dunschiller net van onder de bovenkant naar beneden schillen. Bewaar deze schillen want deze heb je nodig, net als de onderkanten van de asperges. Want van elke onderkant snij je ongeveer 2 cm af. Doe de schillen en onderkanten in een grote soeppan. Kook anderhalve liter water in je waterkoker en giet dit erop. Hou het water aan de kook en doe de 3 tabletten kippenbouillon erbij. Laat het 20 minuten zachtjes koken, af en toe om roeren. Ondertussen kun je mooi de prei en de bosuitjes snijden en wassen. Van de prei moet je niet het donkere groen gebruiken. Ook moet je de asperges in stukjes snijden van ongeveer 2 cm. De bouillon door de zeef doen zodat de resten van de asperges eruit kunnen. Die hebben nu hun werk gedaan. In een andere pan doe je de boter, hierin gaar je de prei en bosuitjes. Doe de bloem erbij en blijf dit roeren. Doe dit een minuut of twee. Als het al erg aan gaat koeken, kun je alvast een lepeltje bouillon erbij doen. Doe vervolgens in delen de bouillon erbij. De stukjes asperge erin en aan de kook brengen. Opnieuw moet het ongeveer 20 minuten opstaan zodat de asperges mooi gaar zijn. In deze wachttijd kun je je topping zaken in orde maken, dus de eieren hard koken, schillen en in stukjes snijden. De peterselie plukken, wassen en knippen. Ook de gerookte zalm in reepjes snijden. Als de 20 minuten voorbij zijn, moet je de kopjes van de asperges uit de soep vissen. Die pureer je niet, maar doe je als topping in je soep. De soep pureren met de staafmixer. Als laatste voeg je de kookroom toe. Met een paar minuten pruttelen is je soep klaar. Ik koos ervoor om mensen zelf te laten kiezen wat ze in hun aspergesoep wilden, dus ik maakte een bordje met de aspergekopjes, hamblokjes, zalmstukjes en het gekookte ei. Ik was zelf de peterselie vergeten (zoals je misschien al opgevallen was op de foto's). Ik moet zeggen dat ik verbaasd was dat de soep zo smakelijk was terwijl er verder niets aan kruiden was toegevoegd naast de kippenbouillon. Blijkbaar heeft een goede asperge niet veel nodig! We hebben er ook nog lekkere aspergebroodjes bij gegeten, maar dat volgt later...

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen