zaterdag 14 mei 2016

Kruimel plaatkoek


Wil je snel iets lekkers maken omdat je onverwacht visite krijgt? Maar geen eieren meer in huis? Dan is dit recept een prima oplossing! Je hebt zelfs 2 smaken om te serveren. Appel walnoot en aardbeien kruimel plaatkoek. Een mond vol. Qua woord en qua lekkers. Snel aan de slag?

Pak de volgende spullen:
150 gram roomboter
150 gram witte basterdsuiker
200 gram bloem
1 geraspte appel
50 gram walnoten
1 eetlepel citroensap
2 theelepels citroenrasp
5 eetlepels aardbeienjam

Je kunt natuurlijk ook gewoon 1 smaak maken en de hoeveelheid boter, suiker en bloem halveren. Je hebt dan 9 stukjes ongeveer. Je doet in een mengkom de suiker en de bloem. Hierbij doe je de koude boter. Met twee messen ga je de boter in stukjes snijden. Als het niet meer lukt, ga je kneden. Maar het is niet de bedoeling dat je een deegbal maakt, het moet kruimeldeeg worden. Net als wanneer je appel crumble maakt. Pak 2 ovenschaaltjes om in te vetten. Mijn schaaltjes zijn vierkant en 15 cm breed. Leg er een stuk bakpapier in. Doe nu een laagje van het kruimeldeeg in de bakjes. Niet te dik! Duw het een beetje aan omdat dit natuurlijk de bodem moet worden. Verwarm de oven voor op 200 graden. Op 1 van de bodems gaat de aardbeienjam. Voor de andere moet je eerst nog wat regelen, namelijk de appel schillen en raspen. Ook de walnoten moeten fijngehakt (dat kan met een staafmixer). Doe de geraspte appel en walnoot door elkaar en voeg de citroenrasp en het sap toe. Meng en verspreid over de andere bodem die nog op je wacht. Nu mag over beide vullingen een goede kruimel laag. Het gaat een half uur in de oven. Als het goed is afgekoeld, snij je met een scherp mes 9 vierkantjes van elke plaatkoek. Lekker met een beetje slagroom. Zo heb je die onverwachte visite toch wat feestelijks aan te bieden!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen