zondag 24 juli 2016

Mini kwarktaartjes (zonder slagroom!)


Dit recept is weer een typisch voorbeeld van een experiment. Helemaal zelf verzonnen. Ik wilde iets zonder al te veel vettigheid. Alleen in het bodempje zit per stuk nog geen 5 gram roomboter. Dus dat valt best mee toch?

Dit is wat je nodig hebt voor 12 stuks:
10 bastognekoekjes
50 gram roomboter
50 gram amandelmeel
200 gram verse aardbeien
1 perssinaasappel
25 gram honing
4 gram agar agar (half zakje)
500 gram magere kwark framboos aardbei 0% vet
Een paar verse aardbeien als versiering

In een muffinbakvorm doe je papieren bakvormpjes. Verkruimel in een schone theedoek de bastognekoeken met een deegroller. Of vraag je zoon tekeer te gaan met een hamer. Is hier de favoriete methode! Doe de koekkruimels in een schaal samen met het amandelmeel. Smelt de roomboter in een bakje in de magnetron. Doe de gesmolten boter bij de kruimels. Hussel goed door elkaar. Doe in elk vormpje een eetlepel van het koekdeeg. Druk een beetje aan. Zet in de koelkast. Ondertussen maak je de aardbeien schoon en snij in stukjes. Pers 1 sinaasappel uit. Doe het sinaasappelsap met de aardbeien en de honing in een steelpan. Zet op zacht vuur. Na 10 minuutjes pureer je het hele zaakje met de staafmixer. Dat gaat het handigst door het even in een hoge beker te doen. Gepureerd weer op het vuur want dan gaat de agar agar erbij. Dat is een plantaardig alternatief voor gelatine. Laat een minuutje koken. Dan mag het van het vuur. Roer de koude kwark erdoor. Zet de schaal met het kwarkmengsel een paar minuten in de vriezer. Zo krijg je meteen het effect, dus wordt het steviger. Nu kun je op elk bodempje wat van de kwark doen met een lepel. Zet opnieuw in de koelkast om verder op te stijven. Als je de mini kwarktaartjes gaat serveren snij je een aardbei in stukjes en decoreer je het taartje. Ze smaken echt top. Ik mis de slagroom niet, dus dat is geweldig!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen