maandag 15 augustus 2016

Bramen Meringue Pie


Ik was geïnspireerd geraakt door het maken van de lemon meringue pie, dus bedacht ik deze variatie. Niet alleen de vulling is anders, maar er de taartbodem is ook net even anders.

Nodig:
250 gram bramen
2eetlepels honing
2 theelepels taartina
2 eetlepels zoetstof

Voor de bodem:
125 gram bloem
50 gram amandelmeel
50 gram witte basterdsuiker
75 gram roomboter
3 eetlepels magere melk
1 eigeel

Voor de meringue:
3 eiwitten
100 gram suiker

Was de bramen en doe ze in een steelpannetje met een klein beetje water. De honing gaat er meteen bij. Laat zachtjes koken. Na een kwartiertje is het bijna klaar. Doe de taartina in een bakje en neem wat van het bramensap, roer dat eerst goed door. Giet het dan bij de rest van de bramen. Goed doorroeren. De taartina zorgt voor wat stevigte. Na een minuut mag het van het vuur. Laat afkoelen. Breng dan op de juiste zoetheid door de zoetstof er door te roeren. Dat hangt natuurlijk een beetje af van hoe zuur je bramen zijn. Kan dus best zijn dat je een extra lepeltje nodig hebt. Voor het bakken van de bodem heb je weer gedroogde peulvruchten of iets dergelijks nodig om blind te bakken. Maar eerst maar eens een deegje regelen. Doe in een mengkom de bloem, amandelmeel, de basterdsuiker, de koude roomboter en het eigeel. Met twee messen of zo'n mooi 'apparaat' wat ik heb de boter in stukjes door de rest verdelen. Als het niet meer lukt, ga je kneden. Om het soepeler te maken voeg je de melk toe. Is het te plakkerig, dan wat extra bloem. Rol het deeg uit met een deegroller. Bloem op de deegroller en aanrecht zorgen ervoor dat niet alles vastplakt. Vet een taartbodem in, kan ook een boterkoekvorm zijn. Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak het deeg mooi passend in je vorm. Leg er bakpapier op en leg hierop de blindvulling. Bak de bodem in 25 minuten. Hierna haal je de vulling en het bakpapier eraf en laat je de bodem nog 5 minuten bakken in de oven. Laat hierna afkoelen. Op de afgekoelde taartbodem mag de bramenvulling uitgesmeerd worden. In een schone vetvrije kom gaan 3 eiwitten (zonder spoortje eigeel). Deze ga je stijfkloppen met de mixer. Als je hiermee een eindje onderweg bent, voeg je geleidelijk de suiker toe. Kun je de bak op zijn kop houden omdat het eiwit zo stijf is? Mooi, dan is je werk klaar! Spatel het eiwit op de bramenvulling. Nu gaat de taart nog ongeveer 7 minuten in de oven, opnieuw op 180 graden. Ik heb mijn taart nog versierd met chocoladestiften omdat het een verjaardagstaartje was. Laat de taart goed koelen in de koelkast.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten