zaterdag 27 augustus 2016

Hazelnoot koffie spritsen

Op dit blog kun je al het recept vinden voor 'gewone' spritsen, al doe je ze met die benaming niet veel eer aan. Maar dit keer een zeer smakelijke variatie. Een groot deel van het recept klinkt dus al bekend als je de spritsen al eens hebt gemaakt.

Dit is wat je nodig hebt:
150 gram roomboter
Een zakje vanillesuiker
100 gram witte basterdsuiker
Helft van een losgeklopt ei
200 gram bloem
25 gram gemalen amandelen
25 gram gemalen hazelnoten
1 theelepel Nescafé
25 ml heet water
1 theelepel hazelnootsiroop

Voordat je je handen 'vies' maakt, is het slim om alvast de amandelen en de hazelnoten fijn te malen. Dat kan ouderwets met een vijzel en stamper maar ook met een staafmixer. Ook kook je vast een beetje water zodat je in een kopje de Nescafé met het hete water kunt maken. Hier voeg je meteen de hazelnootsiroop aan toe. Laat rustig afkoelen terwijl je met je deeg start. Spritsen worden gemaakt van een wrijfdeeg. Dus maak je aanrecht schoon zodat je hierop kunt werken. Leg de basterd- en vanillesuiker en de zachte roomboter (niet smelten!) op het aanrecht. Ga hierover wrijven met een schone hand. Het is de bedoeling dat je net zolang wrijft tot je geen suikerkorrels meer voelt. het moet dus goed vermengd zijn. Giet de helft van een losgeklopt ei erbij en de gezeefde bloem. Ook je gemalen hazelnoten en amandelen gaan erbij. Mengen maar weer. Van je kopje koffie (Nescafé) pak je nu 2 eetlepels die je bij het deeg doet. Kneden maar weer. Tussendoor kun je met een flexibele spatel makkelijk de boel bij elkaar schrapen. Spritsen moet je spuiten met een spuitzak met een grotere kartelmond. Dus als je zover bent, kun je het deeg in de spuitzak doen. Op een bakplaat leg je bakpapier en je verwarmt de oven voor op 160 graden. Spuit de spritsen niet te dicht op elkaar anders heb je een reusachtige sprits aan het eind. Op de foto kun je zien hoe het er bij mij uit zag. Deze spritsen hoeven iets korter in de oven. Met een kwartiertje zijn ze klaar! Eerst laten afkoelen want ze zijn zo bros dat ze anders meteen breken. Hoop dat je ze net zo lekker vindt als ik!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen