zondag 7 augustus 2016

Lemon Meringue Pie


Voor deze heerlijke taart moet je eerst lemoncurd maken. Alhoewel je het ook kant en klaar kunt kopen bij de Ah. Wat verder bijzonder is dat je de taartbodem blind moet bakken. Dat kun je doen met gedroogde bonen of rijst of macaroni. Dat leg je op bakpapier. Het nut hiervan is dat de vulling (de lemoncurd in dit geval) niet gebakken hoeft te worden.

Nodig:
175 gram bloem
75 gram koude roomboter
50 gram bruine basterdsuiker
Beetje zout
1 eigeel
3 eetlepels magere melk
250 gram lemoncurd
3 eiwitten
100 gram kristalsuiker

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de bloem, bruine basterdsuiker, wat zout en de koude roomboter in een mengkom. Snij de boter in kleine stukken met 2 messen. Doe het eigeel van 1 ei erbij. Bewaar het eiwit, want je hebt er verderop 3 nodig in totaal. Ook de melk mag bij het deeg. Als je niet meer kunt snijden, ga je met een koele hand kneden. Eventueel pak je wat extra bloem als het teveel plakt aan je hand. Als je een samenhangende bal hebt, bestrooi je een schone plek op je aanrecht met bloem. Met de deegroller ga je het uitrollen tot de maat die je nodig hebt voor je taartvorm. Ik nam een boterkoekvorm en had ook nog een kleiner bakvormpje. Vet wel eerst je bakvorm in. Doe het uitgerolde deeg in de vorm. Leg er bakpapier op en hierop gaat de macaroni (of de rijst of de bonen). Bak de taartbodem 25 minuten. Dan haal je de vulling en het bakpapier eraf en bak je de bodem nog 5 minuutjes extra. Vervolgens laat je de bodem afkoelen. In de afgekoelde bodem gaat de lemoncurd. In een schone kom doe je de 3 eiwitten. Weeg de suiker af en zet klaar. Ga de eiwitten nu stijf mixen. Geleidelijk de suiker toevoegen. Doorgaan tot je het eiwit op zijn kop kunt houden. Doe nu met een spatel het eiwit bovenop de lemoncurd. Je taartje moet nu nog 7 minuten in de oven (op 180 graden). Hou het wel in de gaten want eiwit kan snel te hard gaan. Laat de taart goed afkoelen voordat je gaat aansnijden. Ik was te snel en daardoor ging de lemoncurd aan de wandel. Je schijnt deze taart zelfs goed te kunnen invriezen. Dat zou ook kunnen helpen om de lemoncurd goed stevig te kunnen houden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik het zelf niet heb geprobeerd, maar het werd me door iemand verteld die er wel verstand van heeft. Ondanks de wat vloeibare lemoncurd was de taart geweldig. Heerlijk fris van binnen, een smakelijke bodem en een luchtig zoete bovenkant.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten