zondag 6 november 2016

Boerenkool

Ik hou van boerenkool met rookworst en spekjes. Maar ik worstelde nog wel eens met hoe je de boel tot een mooi samenhangende stamppot kon krijgen. Dus heb ik mijn best gedaan om dit nu eens tot op de bodem uit te zoeken. Naast de uitgebakken spekjes en de rookworst maakte ik er gekaramelliseerde uitjes bij. Lekker smullen dus.

Dit is wat je nodig hebt:
1 kg kruimige aardappels
300 gram gesneden boerenkool
2 grote rode uien
2 tenen knoflook
2,5 eetlepel vloeibare boter
2 eetlepels bruine suiker
1 eetlepel balsamico azijn
1 eetlepel kruidenazijn
2 eetlepels mosterd
1 eetlepel honing
1 eetlepel gembersiroop
60 ml kookroom light
Peper en zout
25 gram roomboter
Erbij zijn uitgebakken spekjes en rookworst lekker.

Schil en was de aardappels. Doe ze in een grote pan met ruim water en breng aan de kook. Doe nu de boerenkool erbij. Het kan zijn dat dit in etappes moet omdat het anders niet past. Het slinkt gelukkig snel. Nu kook je het geheel zachtjes tot de aardappels gaar zijn. De tijd hangt een beetje af van het soort aardappel, maar een richttijd is 20 tot 25 minuten. Dan giet je overtollig water af. Terwijl de aardappels koken, snij je de rode uien in kleine stukjes. Doe de vloeibare boter in een koekenpan. Fruit hierin de ui met de geperste knoflook. Doe de bruine suiker erbij. Blijf omscheppen. Voeg de azijn toe. Goed blijven omscheppen en dan is het klaar om in een bakje te doen. Dat serveer je straks los bij de boerenkool. Tijd om de boerenkool en aardappels goed door elkaar te stampen. Doe hierin peper, zout, mosterd, gembersiroop en honing qua smaakmakers. Om het lekker romig te maken, gaat er kookroom en wat roomboter in. Goed stampen maar weer. Deze winterse kost is klaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen