woensdag 10 mei 2017

Amandel ontbijtkoek

Op mijn blog kun je verschillende ontbijtkoek recepten vinden. What van I say? I like it! Elke ochtend start bij mij met een cappuccino en een plakje ontbijtkoek. Liefst met roomboter natuurlijk, behalve als ik op dieet ben. Je maakt een ontbijtkoek in een ingevet cakeblik met bakpapier erin. De kunst om de buitenkant een beetje 'klef' te houden, regel je door zodra je koek klaar is en uit de oven komt, in aluminiumfolie te rollen. Zo koelt de ontbijtkoek heel langzaamaan af.

Benodigdheden:
200 gram zelfrijzend bakmeel
200 gram bruine suiker
100 gram honing
2 eieren
50 gram gemalen amandelen
100 ml abrikoos sinaasappelsap (Jumbo)
1 eetlepel koekkruiden
1 eetlepel kaneel
Halve theelepel amandel essence
20 gram gekonfijte sinaasappelschil
1 eetlepel citroensap
10 gram amandelstiftjes
10 gram greinsuiker

Warm de oven voor op 180 graden. Pak een mengkom en een garde. Doe het volgende in de kom: bruine suiker, honing, eieren, koekkruiden, kaneel, citroensap, amandelessence, fijngemalen amandelen en gezeefd zelfrijzend bakmeel. Meng alles met de garde goed door elkaar. Voeg het sap toe en roer opnieuw. Je cakeblik vet je dus in en je bekleedt de bodem en zijkant met bakpapier. Snij de gekonfijte sinaasappelschil in kleine stukjes en meng dit door het beslag. Giet het beslag in het cakeblik. Maak de bovenkant glad met een spatel. Strooi bovenop de amandelstiftjes (dat zijn lange stukjes amandelen) en de greinsuiker. De eerste 40 minuten gaat de ontbijtkoek in de oven op 180 graden. Dan schakel je de oven terug naar 130 graden en laat je de ontbijtkoek nog 15 minuten garen. Uit de oven dus vlot uit het blik in de aluminiumfolie. Zodra je koek is afgekoeld, mag je een plakje afsnijden. Maar pas op, voor je het weet, ben je elke week zelf ontbijtkoek aan het bakken!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen